תכנים פיננסיים להעשרה

בנק

בנק

נכיר את הגוף ששומר ומנהל את הכסף שלנו – הבנק. נסביר מהו חשבון העובר ושב ונחדד את ההבדל בין מצב של זכות וחובה כלומר פלוס ומינוס. כחלק מצעדינו הראשונים בתחום הפיננסי נחשוב כיצד הבנק מרוויח כסף, זאת באמצעות עמלות, וריבית מהלוואות. נכיר דוגמאות לפעולות שניתן לבצע דרך הבנק, ונדון בשיקולים שבפתיחת חשבון חדש. נשים לב שהבנקים יכולים להציע הטבות שונות בשלבים שונים בחיים, ונחדד את תשומת הלב להשוואת מחירים ותנאים בפתיחת חשבון.

התנהלות נכונה עם כסף

התנהלות נכונה עם כסף

הרבה מהמטרות והשאיפות שלנו קשורות בכסף. מכיוון ש"מטרה ללא תכנית היא בסך הכל חלום", על מנת להגשים את המטרות שלנו נתחיל בתכנון תכנית להשגת המטרה – נבין מה עלות היעד, טווח הזמנים, ונגזור כמה כסף נצליח לחסוך בכל חודש לטובת המטרה. נמשיך במעקב שוטף – נעקוב אחר ההוצאות וההכנסות ונוודא שנצליח לעמוד ביעדינו. מהם מקורות ההכנסה שיאפשרו לנו להכניס כסף? ואיך ננהל את החסכון לטובת היעד ויעדים רבים ונוספים? תכנון כלכלי הוא מיומנות חשובה הדורשת מאיתנו תכנון, תעדוף ולא מעט סבלנות. נדון ונשלב את התכנון הכלכלי תוך היכרות והעמקה עם מושגים בסיסיים מהעולם הפיננסי בדרכינו להשגת המטרות שלנו.

אמצעי תשלום

אמצעי תשלום

קיימים כיום מגוון רחב של אמצעי תשלום שונים, לכל אחד יתרונות וחסרונות שחשוב להכיר. נכיר את ההבדלים שבין מזומן, אשראי בקרדיט או דביט, צ'קים ואמצעי תשלום אלקטרוניים כגון אפליקציות של ארנקים דיגיטליים ותשלום בנייד. נדון ביתרונות ובחסרונות שלהם, בעמלות הכרוכות בשימוש בכל אמצעי תשלום, ונכיר בתחושת האחריות או חוסר האחריות המתלווה לכל אחד מאמצעי התשלום עבור התלמידים באופן אישי.

תלוש שכר וזכויות לעובדים צעירים

תלוש שכר וזכויות לעובדים צעירים

נשמע מבלבל? להרבה מאוד מהאנשים המושגים הללו נשמעים מבלבלים ולא ברורים. כבר בעבודות הראשונות חשוב שנכיר את המושגים האלו ונוודא שאנחנו מקבלים את הזכויות שמגיעות לנו. נכיר איך נראה תלוש השכר, את ההבדל בין ברוטו לנטו, מהם הניכויים הבסיסיים, הפרשה לפנסיה ומס הכנסה. נכיר את הזכויות המגיעות לעובדים צעירים, הכוללות שכר מינימום, שכר בתקופת התלמדות, שעות עבודה מותרות ועוד. נכיר בכך שעבודה היא חשובה להתפתחות האישית, המקצועית וכמובן לעצמאות כלכלית, ונדון באיזון הנדרש בין עבודה ולימודים.

הכנסות והוצאות

הכנסות והוצאות

נחדד את ההבדל בין הוצאות שוטפות מול הוצאות חד פעמיות, וההבדל בין הכנסות מעבודה מול הכנסות מהשקעות. ננסה להבין סדרי גודל – על מה יוצא הכסף שלנו? נציג נתונים שמראים כמה עולה להחזיק משפחה ממוצעת בישראל. נדבר על המתח שבין הוצאות להכנסות, כלומר שההוצאות שלנו יהיו קטנות מההכנסות שלנו, ונהיה במאזן חיובי. אם ההכנסות יהיו שוות להוצאות, לא נהיה ערוכים לאירועים בלתי צפויים שדורשים מאיתנו כסף מעבר לשוטף. נציג את מדד ה- OECD, ונראה שבנוסף למורכבות בניהול המתח שבין הוצאות להכנסות, מדינת ישראל נחשבת יקרה למחייה, מה שהופך את המתח למאתגר אף יותר.

תכנון פיננסי וצרכנות נכונה

תכנון פיננסי וצרכנות נכונה

נכיר את המרכיבים של צרכנות נבונה – הגדרת תקציב, השוואת אלטרנטיבות ומשא ומתן. בראשונה, נגדיר תקציב שתחום בזמן, ונחשוב על ההשלכות של הגדרת התקציב. ננסה לחשוב על אילו ויתורים ניאלץ לקחת לטובת עמידה בתקציב, ונסתכל על עלות מול תועלת. כשנשווה בין אלטרנטיבות ניקח בחשבון מותגים שונים, חנויות שונות ונחפש הטבות או מבצעים שיוכלו להוזיל את העלות עבורנו. את הידע הזה נוכל גם למצות לבסוף במשא ומתן במעמד הקנייה.

חיסכון והשקעות

חיסכון והשקעות

נושא החיסכון וההשקעות הוא נושא מורכב וננסה לגעת בעקרונות המנחים להשקעה פיננסית. נתחיל בהיכרות עם הריבית – כפי שנשלם ריבית לבנק על הלוואה, כך הבנק ישלם לנו ריבית עבור פקדון. נמחיש באופן אינטואיטיבי את אפקט החסכון לטווח קצר ולטווח ארוך, כתוצאה מריבית דריבית. נסביר מהי אינפלציה וכיצד היא משתקפת במדד המחירים לצרכן, כמוטיבציה לחסכון והשקעה. נדון באפיקי חסכון לטווח קצר לעומת ארוך ובשיקולים השונים לכל אחד.